Olen käynyt keskustelua elämästä ja hyvinvoinnista blogin kommenttipuolella, mutta laitan jatkomietinnän tänne. Pohjustukset siis kahdessa aiemmassa postauksessa: miksi tehdä yhtään mitään, miten muita (työssä tai terveydenhoidossa) ei oikeasti kiinnosta mitä joku muu ajattelee, tuntee tai tekee.

Nyt aletaan olla asian ytimessä. Tietenkin ihmisiä autetaan pyyteellisesti: koko tämä yhteiskunnan tarjoama palvelukenttä, koulutus ja terveydenhuolto ja kaikki sellainen on sitä varten, että ihmiset pysyisivät tuottavina olentoina. Vanhainkoteja ylläpidetään siksi, että työikäisillä olisi aikaa käyttää elämänsä talouskasvuun. Lapsille ja nuorille yritetään opettaa muuta, koska se kannattaa: epätoivoisista ihmisistä ei saada hyötyjä irti. Opetetaan vain oikeuksia ja ideaaleja, eikä sitä, miten yhteiskunta oikeasti toimii.

Raha pyörittää ihmisiä, ei hyvinvoinnin itseisarvo. Jokainen yrittää pitää kynsin hampain kiinni siitä omasta siivustaan (ammattiliitot ja työpaikat ja silleen). Tarja-siskoni nämä asiat luonnollisesti jo tietääkin, mutta jotkut meitä nuoremmat tai muuten vähemmän nähneet vielä haluavat uskoa siihen "kouluttaudu, saat automaattisesti onnellisen elämän" -skeidaan.

Suomihan on ollut vuosikausia maailman kilpailukykyisipiä maita. Ai miksi? Siksi, että väkeä korkeakoulutetaan liikaa ja siten halpaa, verissä päin innovaatioiden ja tuottavuuden kimpussa raatavaa valkokaulustyövoimaa on aina halvalla saatavilla projekteihin (lue: pätkätöihin). Ihmiset elävät epävarmuudessa, ja se kannattaa.

Sisko sanoi, ettei kukaan voi ymmärtää eikä ketään edes kiinnosta hänen ongelmansa. No, minua kyllä kiinnostaa, mutta en uskalla kysyäkään, kai. Ei sillä, että voisin asialle mitään tehdä, olen vain utelias. Minäkin haluaisin, ettei ketään kiinnostaisi miten elämäni vietän, mutta valitettavasti osani näyttää olevan se, että minun on täytettävä ihmisten odotukset, ja jos kieltäydyn siitä, minua aletaan lääkitä ja korjata. Voi jessus mikä haloo on tällä hetkellä käynnissä kun olen todennut, ettei terapia auta eikä koulu suju, saati että valmistuminen tai valmistumatta jättäminen vähääkään muuttaisi elämääni suuntaan tai toiseen. Herrajumala, tuotantoeläin on kuolla käsiin! Sehän on sitä paitsi onneton, jos se ei valmistu!

Antaisivat minun vaan olla, ja maata vaikka katuojassa, jos sinne päädyn, pyytämättä apua poispääsemiseksi. Mutta ei. Kaikki vaan haluavat, että olisin tyytyväinen itseeni ja elämääni. Pienestä saakka on sanottu, että olet niin fiksu ja lahjakas ja mitä lie vastaavaa.

1321668.jpg

Ilme sanoo: "Tee kuten itse haluat, mutta ethän jättäisi potentiaaliasi hyödyntämättä, ethän tuottaisi pettymystä."

Myöhemmin sanotaan, että "Hei oikeesti, ethän siä voi loppuikääsi jossain Hesellä olla".

Tällä kaikella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä minä itse haluan, vaikka niin väitetäänkin.

Näyttää siltä, että mun vastuullani on saavutuksillani pitää ihmiset tyytyväisenä.

128340438109062500whyihaztohol.jpg

(Kiitos tuntemattomille valokuvaajille ja sanasepoille. Tällaista tämä nettimaailma on, noin vain sukkelasti lainataan toisten kuvia.)