On hirvittävän vaikeaa olla rehellinen kenellekään, itsenään. On käsittämättömän vaikeaa olla rehellinen itselleen. Vertaa kelvotonta itseään aina muihin. Se tekee noin? Ja se on onnellinen? Tuleeko juuri tuosta asiasta onnelliseksi? Ehkä minäkin voisin sitten tulla onnelliseksi? En kyllä tiedä, osaisinko (haluaisinko) tehdä noin... Mutta jos tuo asia tekee tuon ihmisen onnelliseksi, ehkä se tekee minutkin? Ja paremmaksi kuin tämä kelvoton? Samanlaiseksi kuin tuo, samanlaiseksi kuin ihailemani ja rakastamani ihminen? Ehkä se sovittaa minutkin sinuiksi itseni kanssa, valmiiksi uuteen, omanlaiseen, mihin vain?

En ole kelvoton. Olen hyvä. Katsokaa vaikka. Hyvät arvosanat kouluista, fiksuja ajatuksia, nokkelia sanoja. Kauniit silmät. Kaikki mahdollisuudet tehdä mitä vain, mikä kiinnostaa. Miksi tuollaisella voi olla ongelmia? Miljoonilla ihmisillä menee niin paljon huonommin. Tuhannet ovat selvinneet paljon rankemmistakin tilanteista. Pitäisi olla onnellinen. Ei voi tuntua pahalta. Ei ole mitään kunnon syytä! Pitäisi tarttua mahdollisuuksiinsa. Ei saisi ruikuttaa. Ei saa antaa periksi! Syyllisyys, joka romahduttaa, imee kaiken energian mustaan aukkoonsa.

Juot kyllä liian paljon. Etkä vieläkään ole lopettanut polttamista. Otatko muka vielä lisää ruokaa? Jos et liiku, et kyllä kävele eläkeiässä, puhumattakaan siitä, että olet koko nuoruutesi pehmeänällöttävä. Monelta menit nukkumaan? Heräsitkö vasta? Kyllä kaikella koulutuksella alan töitä saa, se on vain itsestä kiinni, kuinka paljon viitsii nähdä vaivaa! Olet liian kiinnostunut pojista. Mikset tee jotain, mikä sinua itseäsi kiinnostaa, itseäsi varten?

Mutta niinhän teenkin, koko ajan, metsästän rakkautta, että olisin kelvollinen jollekin, joka on ihailemani ja rakastamani! Jotakuta, joka halaa yöllä eikä halua olla ilman minua. Jotakuta, joka pitää kädestä ja suojelee, esittelee minua ylpeänä tuttavilleen, vaikka olisin joskus epävarma ja hädissäni kahden kesken. Jonka kanssa on turvallista. Ilman sitä olen vain minä, kelvoton.

Jos teen ne kaikki asiat, mitä kehotetaan tekemään? Koulutus tekee minusta tasapainoisen ja turvallisemman. Työ. Liikunta. Nuku säännöllisesti. Syö terveellisesti. Säästä rahaa, osta asunto. Sittenkö varmasti olen niin kuin muutkin? Ihanko varmasti sitten kelpaan, sittenkö varmasti olen onnellinen ja
kaikki on hyvin?

Mielikuvien jahtaamista. Karvaita pettymyksiä. Taito teeskennellä olevansa kelvollinen ja aina parempi. Taito pysyä kelvollisen itsenäisen samanlaisena, kauniina menestyvänä hauskana itsevarmana jännittävänä erikoisena omanlaisena. Se suurin ja raskain ja kaikkiaikaisin ja motivaatiota ahmivin koulu. Eikä epäonnistumisen riskiä voinut silläkään poistaa.