Valokuvatorstai täytti vuoden. Aiheena yksi.

611785.jpg

Kuva on Madeiralta muutaman vuoden takaa. Uintikeskuksessa pyydettiin ottamaan tölkki tupakannatsoja varten, sillä ne ovat ikäviä vastaantulijoita meressä ja hajoavat hyvin hitaasti.

"Mitä yksi ihminen muka voi tehdä millekään asialle? Ei mitään! Pisara meressä vain!"

Mitä yhden ihmisen enempää pitäisi voida tehdäkään, omassa elämässään, paitsi kantaa vastuu omista teoistaan? Enempää ei edellytetä. Monesti vastuun kantaminen tehdään jopa tosi helpoksi, esimerkiksi jätehuollossa. Pöntöt ovat pihalla valmiina, yksilön ei tarvitse kuin jakaa jätteensä oikeisiin astioihin. Tuskin yksikään tunnustaa olevansa niin tyhmä, ettei osaa erottaa biojätettä muovista. Viitsimisestä on kiinni. Autoilussahan sen näkee parhaiten. Kotkassa tosin joukkoliikenne on niin surkeaa, että autoa tarvitaan vähän väliä. Ainakin jos ei asu Kotkansaarella. Kun koko ajan pitää päästä jonnekin. (Osuva kuva tässä voisi olla myös yksityisautoilija.)

Kotkassa ensimmäinen selkeästi iso, keittiössä eriteltävä jätejae oli energiajäte. Siis elintarvikemuovit ja sensellaiset, mikä nyt palaa, muttei ole paperiakaan. Niskavillani pörhistyivät, kun viiden lapsen äiti ja ties kuinka monen lapsenlapsen mummo marmatti, että hänhän ei minkään lajittelun takia toista sankoa kaappiinsa hanki, vaikka vain viisi markkaa maksaisi, se on taloyhtiön tehtävä. Ja noin vastuuton ihminen on saanut olla vastuussa pienistä lapsista?

Vain yksi ihminen ei voi ihan yksin vaikuttaa. Se on jokaisen vastuulla. Pisara meressä? Meri koostuu lopulta pisaroista. Sadepisaroista, jokiin kertyneistä pisaroista.

Jäätiköistä sulavista pisaroista.